Građevinske usluge

Zemljani radovi

Prvi korak nakon dobivanja građevinske dozvole i prijave gradnje je iskop temelja.

Izbor temelja ovisi o tlu na kojem se radi te statičaru koji će napraviti proračun.

Zemljani radovi

Temelji

Temeljenje građevinskog objekta najvažnija je faza u gradnji.

Uloga temelja je osigurati čvrstoću i stabilnost objektu tijekom dugog niza godina i u slučaju malih pomicanja tla.

Dubina temelja ovisi o vrsti tla, podzemnoj vodi, smrzavanju, vrsti temeljenja i građevinskog objekta, o stabilnosti protiv klizanja.

Zidovi od opeke

Zidanje kvalitetnom opekom velike debljine zida osigurati će toplinski kapacitet objekta i poboljšati svojstvo izolacije. 

U statici objekta zidovi se promatraju kao ispune iako ukoliko su napravljeni kvalitetno imaju nosivost poboljšavaju statitku objekta.

Zidanje opekom
Zidanje

Armirano-betonski radovi

Armirano betonski serklaži i ploče imaju ulogu preuzimanja sila naprezanja.

Pravilno izvođenje kuteva zida, vertikalnih i horizontalnih serklaža i armirano betonskih ploča vrlo je važno za stabilnost i otpornost cijelog objekta.

Armirano betonska ploča
Armatura

Kosi krov

Krov je konstrukcija objekta koja ima ulogu zaštite od vanjskih utjecaja. Kosi krovovi imaju nagib veći od 10°. Najčešći oblik je simetričan, a nagib ovisi o prostoru koji je pokriven, klimatskim uvjetima, vrsti pokrova itd. Kosi krovovi obično su izrađeni od drveta.

Kosi krovovi pružaju dodatnu korisnu površinu – potkrovlje koje se može koristiti za pohranu i kao dodatni stambeni prostor.

Ravni krov

Najčešće se koristi za manje objekte i stambene zgrade. Ravni krov sastoji se od horizontalne baze sa vodonepropusnom membranom, koja je pričvršćena na grede. Oni imaju nagib 1 – 5° što omogućuje odvod kišnice.

Ravnim krovom omogućeno je uređenje krovne terase, osiguravaju bolje svjetlo, ventilaciju i arhitektonski izgled.

Hidroizalacija

Hidroizolacija je rješenje koje sprječava prodor vlage u zidove i podove. Hidroizolacijom se štite dijelovi koji su privremeno ili stalno pod utjecajem vlage ili vode.

Hidroizolacija je bitan faktor prilikom izgradnje ili sanacije objekata jer štiti od nastanka vlage čime se čuva estetski izgled i osiguravaju povoljni uvjeti unutarnjih prostora.

Termo fasade

Fasada je termoizolacijski sustav koji ima zaštitnu i estetsku ulogu na objektu. Prednost toplinske fasade kao izolatora očituje se u smanjuje troškove grijanja objekta zimi i hlađanja ljeti.

Izrada fasade traje relativno brzo, izvodi se po suhom vremenu kada je temperatura između 5 – 25 C°. 

Ostali građevinski radovi

Građevinski radovi rušenja, štemanja zidova (pregradnih, nosivih), starih manjih objekata, dizanje podova, parketa, glazura, pločica, skidanje žbuke, razbijanje betonskih podloga, armiranih deka, stepeništa, skidanje krovova od crijepa, šindre, greda…

Close Menu